miercuri, 10 august 2016

„Ranger junior“ în tabără la Fântânele


Elevii participanţi în cadrul proiectului „Ranger junior în munţii Neamţului“ au ajuns, al finele săptămânii trecute, în Parcul Naţional Ceahlău, la Cabana Fântânele, unde s-a desfăşurat tabăra „Ranger junior“. Alături de copiii din localităţile de la poalele Muntelui Ceahlău (Grinţieş, Poiana Teiului, Ceahlău), în tabără au participat şi elevii din zona Parcului Natural Vânători, împreună pornind pe cărări de munte, toţi fiind îndrumaţi în excursiile tematice de rangerii din cadrul Direcţiei de administrare a Parcului Naţional Ceahlău. N-a lipsit din drumeţii biologul Sabin Neaţu care a satisfăcut curio-zităţile copiilor despre floră şi faună. Fără îndoială, copiii au învăţat lecţii importante pe teren unde au putut chiar fotografia caprele negre pe Masa Dacică şi fluturaşii de stâncă la Ocolaşul Mic. În zona Ocolaşului Mic, şi la Clăile lui Miron, junior-rangerii au văzut nenumărate flori de colţ pe care le-au admirat, le-au fotografiat, dar nu le-au rupt, înţelegând că locul lor este în natură, ele înfrumuseţând pajiştile mărginite de stânci calcaroase. Despre rocile muntelui şi evoluţia lor milenară le-a povestit Constantin Andraş, geolog de meserie, şeful rangerilor din Parcul Naţional Ceahlău, de la care elevii au învăţat care este rolul deţinut de această arie protejată, despre speciile ocrotite, dar şi despre activitatea echipei pe care o conduce.
Nu putea lipsi o escaladare pe Toaca, vârful greu de urcat pentru copiii care au fost exaltaţi de frumuseţea locului, simţind, după cum exclama unul dintre ei, că sunt mai aproape de cer. Duruitoarea, una dintre cele mai mari căderi de apă ale munţilor româneşti, spectaculoasă şi gălăgioasă, i-a aşteptat cu stropi mari de apă rece şi drumul de coastă spre Fântânele a fost sub semnul norilor negri de furtună, dar cum muntele ţine cu cei curajoşi, cu cei care-l respectă şi-l iubesc, a întârziat ploaia densă până ce copii au ajuns pe terasa cabanei şi apoi a dezlănţuit trăsnetele şi fulgerele.
La Izvorul Muntelui, la Centrul de vizitare şi informare modern inaugurat anul trecut, micii rangeri au vizionat filme 3D, jocuri interactive cu fauna şi flora muntelui, filme documentare, legendele muntelui oferite în format audio la căşti, mici trasee tematice. Serile le-au dedicat realizării articolelor şi selectării fotografiilor pentru pregătirea revistei „Ranger junior în munţii Neamţului“, care, în acest an, va ajunge la cea de-a treia ediţie.
Micii rangeri s-au despărţit unii de alţii cu regrete, au fost tovarăşi timp de patru zile, au încercat împreună să cunoască muntele şi să afle cum îi pot fi de folos. Elevii de la şcolile din jurul muntelui Ceahlău sunt aşteptaţi de colegii lor în Parcul Natural Vânători unde se va desfăşura, la sfârşitul lunii august, o nouă tabără „Ranger junior“.
Elevii nemţeni sunt antrenaţi, din 2014, în mai multe activităţi de tipul „Ranger junior“ dedicate educării tinerilor în spiritul ocrotirii naturii, a ariilor protejate ce adăpostesc specii floristice şi faunistice aflate în pericol de dispariţie. Proiectul „Ranger Junior în munţii Neamţului“ a fost iniţiat de Asociaţia „Pro Grinţieş“ şi Asociaţia „Corolar“ şi sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ, proiect ce se va încheia în luna octombrie. Pe cărări de muncte, alături de copii, au fost şi iniţiatorii proiectului: profesorii Dionisie şi Luminiţa Savin, Cristian şi Cristina Vatamanu, Alexandru Ilie, Daniel Dieaconu, Emil Juncănaru, folosind experienţele căpătate în taberele „WWF“, „ProPark“ şi „Ţara lui Andrei“.
Proiectul „Ranger Junior în munţii Neamţului“ a fost început la 24 mai, odată cu „Ziua Europeană a Parcurilor“, şi a ajuns, în această perioadă, la faza desfăşurării taberelor educative. (Natalia RÎŞTEI)
http://realitateamedia.ro/
05.08.2016