joi, 21 septembrie 2017

Festivalul Haiducilor la Grinţieş - Ziarul Evenimentul

Locuitorii de pe Valea Muntelui sărbătoresc altfel „Naşterea Maicii Domnului”, una dintre cele mai importante sărbători creştine ale toamnei
 Pe 8 şi 9 septembrie, nemţenii şi turiştii şi-au dat întâlnire cu haiducii lui Vasile cel Mare la prima ediţie a Festivalului Haiducesc de la Grinţieş. Evenimentul iniţiat de prof. dr. Daniel Dieaconu are la bază munca de cercetare a fenomenului haiducesc atât la nivel naţional, cât şi local. Acţiunea menită să valorifice istoria meleagurilor nemţene este susţinută de Asociaţia Pro Grinţieş, Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Local şi Primăria Grinţieş.
Lucrările la care se face referire se cheamă «Haiduci şi tâlhari» şi «Haiducia la români». „Locul ales pentru desfăşurarea festivalului este situat la poalele muntelui Grinţieş, într-o poiană mirifică, plecând de la ideea că istoric şi mitologic, acolo se întâlnea ceata lui Vasile cel Mare la răscrucea secolelor XVIII şi XIX, haiduc ce hălăduia în munţii Bistriţei. Strategic, locul era foarte bine situat, deoarece era departe de mâna lungă a Poterei, făcând cu uşurinţă trecerea la nevoie în Ardeal, la Corbu, ori pe Valea Bistriţei, la Dreptu sau Borca. Acolo se mânca haiduceşte, se împărţeau prăzile, se petrecea şi se organizau concursuri de forţă şi măiestrie. Noi încercăm să reconstituim prin programul festivalului acele vremuri”, se arată în motivarea organizatorilor.
Ce li s-a pregătit oaspeţilor
Programul celor două zile de festival este variat şi oferă concursuri haiduceşti de putere şi îndemânare, călărie, tăiatul buşteanului cu beschia sau securea, trasul buştenilor, aruncarea baltagului, cel mai frumos animal de la munte, concursuri de cântec popular şi folk pentru tinerele talente din Neamţ, Suceava şi Harghita. Şi gurmanzii vor avea parte de activitate intensă. Bucătari iscusiţi vor prepara produse tradiţionale haiduceşti şi ciobăneşti, iar participanţii vor degusta şi îşi vor linge degetele. Şi cum de la o masă copioasă nu va lipsi vinul şi muzica populară, programul artistic este asigurat de ansamblurile folclorice din Broşteni (Suceava), Tulgheş (Harghita), Borca (Neamţ) şi Ansamblul „Floricică de la Munte” al Centrului de Cultură „Carmen Saeculare”, iar distracţia este garantată.
 Gianina BUFTEA