luni, 16 iulie 2018


Cercetaşi şi rangeri la muntele Grinţieşului
                
Organizația Naţională Cercetașii României – Centrul Local „Sfântul Anton” Iaşi – au organizat cu sprijinul Şcolii Grinţieş, al Primăriei Grinţieş şi al Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău o tabără sub muntele Grinţieşul Mare, în poiana în care se va desfăşura la 24-26 august 2018 Festivalul haiducilor, cea de-a doua ediţie.


            În număr de 98, cercetaşii şi-au întins corturile în larga poiană mărginită de un pârâu şi două perdele de brazi şi s-au împărţit pe grupe de vârste şi ca să respecte tradiţia locului, haiducească, în cete conduse de căpetenii cu nume ca Maria Voichița, Bujor, Pintea sau Costea. Joi, 12 iulie, au ridicat steagul şi au organizat festivitatea de deschidere, unde, conform ritualurilor cercetăşeşti au fost primite legăminte şi promisiuni, au fost înmânate eşarfe şi alte distincţii specifice. 
Au fost invitaţi şi copiii locului care au răspuns cu bucurie, de altfel, a doua zi, desfăşurându-se o activitate comună a cercetaşilor cu micii rangeri locali (care derulează anul acesta un proiect "ranger Junior în munţii Neamţului" sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ), constând într-o ascensiune pe muntele Grinţieşului – 1758 m, cu cunoaşterea habitatelor, a florei şi a faunei, cu împărtăşirea din experienţei proprii a unora către ceilalţi. Au fost însoţiţi de căpeteniile cercetăşeşti, de rangerul Andrei Chelaru de la Parcul Naţional Ceahlău, Daniel Dieaconu și Cristi Ceapă, om al locului și călăuza tinerilor pe munte.
            După putere şi experienţă, cercetaşii şi rangerii au urcat pe munte, călcând pe poteci puţin umblate, descoperind o natură sălbatică şi un munte ospitalier, care oferă călătorului puzderie de ciuperci, fragi, zmeură, iar pe vârf, mulţime de afine şi merişoare. 
Muntele Grinţieşului este înconjurat de o aură haiducească, aici avându-şi sălaşele Vasile cel Mare şi aici fiind omorât celebrul Ion Pietraru, dar şi de urme ale fronturilor celor două războaie mondiale şi afli aici drumuri ruseşti, ruine ale unei biserici ruseşti, morminte de soldaţi români, nemţi şi ruşi.
            Beatrice Manea, unul dintre liderii cercetaşilor, spunea că a fost impresionată de sprijinul localnicilor, de cel al primăriei şi al copiilor şi a domnului Zavroţchi care s-a ocupat de hrana micilor cercetaşi. Căile de acces spre munte au fost rupte de ape, dar autorităţile locale au reuşit să să se capaciteze şi cercetaşii au reuşit să ajungă cu mulţimea de bagaje în Poiana lui Vasile cel Mare. Şi, de asemenea, de locurile mirifice şi sălbatice care
 i-au primit pe copii şi le-au oferit cadrul perfect pentru acţiunile lor. Doamna Manea încheia anunţând revenirea pe aceste locuri cât de repede, mulţi dintre cerectaşi dorind să participe la festivalul haiducilor de la sfârşit de august, căci poiana e largă şi primitoare şi le poate găzdui din nou corturile.