joi, 6 decembrie 2018



De Centenar, la Grințieș (II)

            La 5 decembrie 2018, la Grințieș, au continuat manifestările dedicate Centenarului prin cântec și voie bună, dar și printr-o retrăire a vremurilor de acum o sută de ani prin intermediul muzei Clio. O întâlnire cu istoria.
            Primarul comunei, Vasile Alexandroaia, a fost primul care a urcat pe scena Casei de Cultură grinţieşene pentru un mesaj de bun venit şi pentru o succintă evidenţiere a importanţei evenimentului ce-l sărbătorim şi cu emoţie şi-a prezentat invitaţii. De la Iaşi, de la Piatra Neamţ, de la Ceahlău, de la Borca, de la Bicazul Ardelean sau Poiana Teiului, Bicaz şi Pipirig. A urmat o scurtă rugăciune de binecuvântare a întrunirii prin preoţii Ionel Cuţuhan, protopop de Ceahlău, şi Andrei Fabian.
            Gazde au fost Andreea Afrăsinei şi Elena Alexandroaia, eleve în clasa a VIII-a, care au susţinut, cu emoţie, dar şi cu patos, eseul lor dedicat războiului de întregire. Profesorul Gheorghe Radu de la Piatra Neamţ, autor a mai multor cărţi şi a peste 5000 de articole în lunga sa carieră de documentarist, a prezentat o nouă carte despre Marea Unire, insistând pe personalităţile nemţene cu rol important în acest crucial în istoria românilor. Profesorul Vasile Amariei, directorul Liceului Borca, deşi neistoric, dar bine documentat, a prezentat, cu emoţie greu stăpânită, un eseu în care face o paralelă între românii de la 1918 şi cei de la 2018. Un exerciţiu de imaginaţie pe care vi-l sugerăm.
            Un aşteptat moment artistic a fost susţinut de corurile reunite ale şcolilor din Ceahlău şi Grinţieş condus de de prof. Bianca Ciubotaru, cu cântece patriotice. Delegaţia de la Ceahlău, numeroasă şi purtând frumoase costume populare a cuprins pe director prof. Angela Ruştioru şi pe profesorul de istorie Ciprian Tănase, care a prezentat o scurtă cronologie a războiului şi unirii, de interes pentru tinerii ascultători.

            Vedeta ştiinţifică a întâlnirii, ne permitem să folosim acest termen, a fost cercetătorul ştiinţific al Centrului de istorie şi civilizaţie al Academiei Române, filiala Iaşi, dr. Corneliu Ciucanu, care şi-a mărturisit rădăcinile ardelene, strămoşii săi din zona Ciucului trecând munţii şi stabilindu-se la Buhalniţa. De bună seamă că strămoşii săi de acum două-tre secole au trecut pe la Grinţieş, venind prin trecătoarea Tulgheş. Expozeul său a fost unul cu mare încărcătură emoţională, o „istorie cu duh”, cum îi place domniei sale să spună, şi cum să nu fii pătruns de cele ce le spui sau de cele ce le auzi când eroii poveştilor sunt strămoşii noştri de acum 100 de ani, soldaţi-ţărani, ce s-au umplut de glorie pe câmpurile de luptă din trecătorile Moldovei,  generali de seamă, un rege loial şi o regină „bărbată”, sau preoţi militari ce au urmat pe soldaţi în tranşee îngheţate sau în iureşuri victorioase de baionetă.
            Director la Bicazul Ardelean, un învăţător gospodar de la Bistra, Dan Ioan Husari a urcat pe scenă să povestească despre străbunicii săi aleşi de obştea satului să-i reprezinte la Alba Iulia şi aceştia au ajuns acolo după o săptămână de mers cu căruţa ca să strige: „Noi vrem să ne unim cu ţara!”, la fel ca 100.000 de voci de români transilvăneni. Strănepotul i-a căutat pe urmaşii celorlalte familii bicăjene ce-au mers în 1918 la Alba Iulia şi au refăcut drumul. E drept, cu microbuzul, dar cu la fel de înaltă simţire românească.


Un cuvânt duhovnicesc pentru o astfel de sărbătoare a neamului şi a bisericii româneşti a pregătit protopopul Ionel Cuţuhan, preot la Grinţieş, care a dedicat alocuţiunea sa rolului bisericii ortodoxe în devenirea istorică a neamului românesc.
            Un moment artistic superb au produs tinerii chitarişti din Bicazul Ardelean conduşi de Marius Coşerariu, interpret, compozitor şi interpret,  de meserie poliţist… Folkul lor de tip manifest aşa cum l-a propus generaţia Cenaclului Flacăra a ridicat publicul în picioare şi sala a cântat odată cu scena. Şi cum să nu o faci când auzi versurile lui Păunescu pe muzica lui Emilian Onciul:
            „Nu-i român cel ce nu simte
            Ca pe propriul crez moral
            Cele trei cuvinte sfinte
            Mamă, tată şi Ardeal!”…

            Şi, nota bene, cei mai prinşi de cântece au fost elevii din Grinţieş şi Ceahlău care şi-au completat cu succes pe colegii lor de dincolo de Ceahlău. Marius Coşerariu nu a putut să nu-l omagieze pe ziaristul Ion Asavei, întors în comuna unde a copilărit. Şi a cântat pe versurile cunoscutului ziarist, care dovedeşte şi talent şi simţire de poet. Căci nu deageaba este slujitor al bibliotecii cu mare nume – Mihai Eminescu.
            Ne-am bucurat de istorie şi de cântec istoric şi am simţit că patriotismul este la el acasă în satele de la poale de Ceahlău. Şi cum să nu fie aşa, căci munteanul a fost întotdeauna iubitor de libertate şi de ţară…