joi, 6 decembrie 2018



De Centenar, la Tulgheș. Întâlnire cu istoria
                
            Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost primit cu fast și cu bucurie în localitățile urbane și rurale ale României, dar considerăm că trăirea adevărată românească a fost mai puternică în satele țării, unde patriotismul nu e desuet, nu e festivist și demagogic. În comuna Tulgheș, în partea de nord-est a județului Harghita, la sfârșit de noiembrie și început de decembrie au fost zile de mare simţire românească. Au fost cântece patriotice, fanfară, defilări, paradă de costume populare, artificii, dans şi multă voie bună.
            Tulgheşul, veche localitate românească, aparţinând Moldovei lui Alexandru cel Bun și Ştefan cel Mare, a fost raşluită de către austrieci ca parte a unei lungi fâşii de codrii printr-o înţelegere de noncombat cu turcii antrenaţi într-un război cu ruşii. Şi la 1769, Maria Tereza, împărăteasa din familia de Habsburg primea un bogat dar fără să plătească cu nimic, recunoscând chiar ea nedreptatea ce-o făcuse Moldovei. O înţelegere diplomatică, un act de corupţie şi mai marii timpului făceau tranzacţii cu pământ românesc. Şi Tulgheşul a devenit comună chezaro-crăiască şi aşa a fost până la 1918.

            Pe 4 decembrie 2018, s-a defăşurat ultima parte a complexului proiect de sărbătorire a centenarului iniţiat pentru tulgheşeni de primarul Marcel Vancu: o conferinţă-simpozion dedicată istoriei acelor zbuciumate vremuri: „Marele Război” şi „Marea Unire” cu invitaţi de prestigiu din  lumea ştiinţifică şi universitară. Intelectualitatea zonei, dar nu numai, s-a adunat în cocheta sală de şedinţe a Primăriei şi Consiliului Local Tulgheş pentru a primi în mijlocul ei pe prof.univ.dr. Cătălin Turliuc, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi, pe cercet. şt. dr. Corneliu Ciucanu, de la Centrul de Istorie şi Civilizaţie a Academiei Române, Filiala Iaşi, pe prof. Gheorghe Radu, muzeograf, arhivist şi scriitor de la Complexul Muzeal Neamţ, din partea gazdelor şi cu rol de moderator, prof.dr. Daniel Dieaconu. A lipsit universitarul din Chişinău Ion Gumenâi, unul  din luptătorii pentru românism din Basarabia prigonit de regimul Dodon, care a avut un  atac de inimă şi era internat la spital. Nu e de mirare după toate câte le-a avut de suferit pentru că a vrut Basarabia alături de România.

            Geopolitician de prestigiu, Cătălin Turliuc a fost invitat de să se refere la la contextul european care a generat „marele război” şi care a condus la întregirea neamului românesc. În prelegerea sa au fost evocate figuri marcante ale luptei românilor, cu zbaterile, fastul şi nefastul, durerea şi deznădejdea, furia şi speranţa. Marea Unire nu a fost conjuncturală, spunea domnia sa, nici un favor al marilor puteri, ci rezultat al unei lupte susţinute, cu pierderi umane care ne plasau, procentual, pe un nedorit loc trei, după Serbia şi Austria. A fost nevoie de generali patrioţi şi iscusiţi (deşi au fost şi trădători şi cozi de topor), de un rege loial, de o regină cu suflet mare românesc, de un eroic soldat ţăran. De biserică, cum avea să afirme Corneliu Ciucanu, cu sute de preoţi militari prezenţi în tranşee, cu ierarhi vrednici, cu călugăriţe ce-au luat bonete de infirmiere, de mari doamne ce munceau în spitale şi la Crucea Roşie. De un mitropolit ca Pimen Georgescu, de un Iorga, care cu ziarul său ce ajungea în tranşee a însufleţit lupta soldaţilor. De niște generali precum cei evocați de prolificul scriitor Gheorghe Radu: Dăscălescu, Mărdărescu, Chirnoagă, Coroamă, Averescu, Grigorescu și încă alții.

            Tulgeșul a fost parte a pasului montan prin care a trecut la 1916, în august, Armata a IV-a condusă de generalul Prezan, spre Transilvania, să o elibereze. S-a cântat „Treceţi batalioane române Carpaţii”, dar entuziasmul s-a domolit în faţa îndărătniciei austro-maghiare. Şi s-au dus lupte cumplite pe munţii Bistriţei până ce vârfurile au îngheţat la sfârşit de noiembrie. La Valea Frumoasă, în memoria unei lupte cumplite s-a numit locul Sângeroasa şi la fel a fost pe Higheş sau la Runc. Au fost fapte de arme rememorate de Daniel Dieaconu şi de profesorul tulgheşean de istorie, pensionar, Mihai Ungureanu, care a amintit din spusele bunicilor şi străbunicilor săi şi ai soţie sale, din familia Pop, trăitori ai acelor vremuri de suferinţă, dar şi de împlinire românească. De peste munte, de la Bicazul Ardelean, profesorul Dan Ioan Husari a prezentat povestea străbunicilor săi participanţi la Marea Adunare naţională de la Alba Iulia din partea comunei după un drum de o săptămână cu căruţa şi, de asemenea, povestea preotului martir Victor Barna. Să amintim şi faptul că Viorel Nicolau, cartofil nemţean, a oferit celor prezenţi posibilitatea de-a urmări pe ecran peste 500 de cărţi poştale de la începutul veacului al XX-lea, dar şi prin clasoarele cu care a venit la manifestare, de mare valoare colecţionistică.

            Primarul Marcel Vancu  a considerat manifestarea, care s-a întins pe durata a trei ore, ca fiind densă şi erudită, complexă şi de înaltă ţinută ştiinţifică. Şi plină de învăţăminte. Un succes. Şi-a manifestat dorinţa ca din cele aflate, din istorie, să învăţăm cu toții, să nu mai repetăm greşelile înaintaşilor, dar să ne ridicăm la înălţimea efortului, luptei și entuziasmului celor ce-au făcut Marea Unire. Să fim mai buni, fiecare făcându-ne datoria cât mai bine pentru comunitatea în care trăim şi pentru ţara care ne uneşte între hotarele ei…

Foto: Paul Cristinoiu