sâmbătă, 1 decembrie 2018


La Grințieș - sărbătoarea Centenarului.
O Românie de fier şi piatră

                Sărbătoarea tuturor românilor a îmbrăcat forme dintre cele mai diverse în satele şi oraşele ţării, după simţire, după înţelegere, după putere şi, de ce nu, după fondurile existente în cadrul comunităţii… La Grinţieş, în mica comună de la poalele muntelui omonim, la hotarul de vest al judeţului, sărbătoarea a fost una aparte. Grinţieşul a fost în vechime o comună de graniţă, aici începând Imperiul Habsburgic şi apoi cel austro-ungar, iar apoi, în ani de tristă amintire, 1940-1944, aici s-a întins cu o nedreaptă graniţă – Ungaria. În primul război mondial, pe la Grinţieş au trecut trupe din Armata a IV-a Română, s-au dus lupte grele pe culmi şi apoi a venit retragerea, cu refugierea populaţiei spre satele de câmpie. Şi-au venit apoi ruşii, cu o ocupaţie nemernică, deşi erau aliaţii românilor, de aproape doi ani. A fost multă suferinţă şi bejenie…


            Grinţieşenii nu şi-au uitat înaintaşii care şi-au adus obolul de sânge pentru o Românie Mare, cei care nu au vrut graniţă la Prisecani, la capătul comunei. În faţa şcolii s-a ridicat o cruce comemorativă care se ridică dintr-o hartă a României mari, străjuită de doi lei. Alături, elevii au adus piatră din albia pârâului şi au conturat o Românie de piatră care a căpătat apoi însemne tricolore. O Românie de fier şi piatră…
            Doi preoţi tineri au venit să facă slujba de sfiinţire şi alături de ei au cântat elevii şcolii, care au continuat apoi cu versuri patriotice. Au cuvântat primarul comunei, Viorel Alexandroaia, şi au prezentat eseuri Anastasia Cotârgăşanu, Andreea Afrăsinei şi Elena Alexandroaia. Şi ce frumos s-a înălţat din piepturi de copii:
            „Ţine minte, fiul meu
            Că există Dumnezeu
            Şi un jurământ ne leagă
            Ţara noastră nu-i întreagă,
            Însă asta doar până-ntr-o zi.
            Când vei fi şi tu bărbat
            Să te simţi mereu soldat,
            Pentru vechile hotare,
            Pentru România Mare!”.


            Manifestările comemorative vor continua la Grinţieş. Pe 5 decembrie sa va ţine un simpozion – „Marele Război şi Marea Unire în munţii Neamţului”, cu istorici de prestigiu de la Iaşi, Piatra-Neamţ, Bacău şi Chişinău, cu participarea şcolilor Bicazul Ardelean, Ceahlău, Crăcăoani, Borca şi Ceahlău, profesori şi elevi, urcând la tribună să ne vorbească despre strămoşi vrednici şi despre un popor care a făcut o Românie mare şi puternică.